De Vrienden van het Brouwershuis gingen op bezoek bij Boortmalt

De Vrienden van het Brouwershuis hebben een bezoek gebracht aan het mouterijbedrijf Boortmalt. Want zonder mout, geen bier.

De groep heeft zijn hoofdkantoor heeft in de Antwerpse haven. Daar zijn ook het Europese hoofdkwartier, het laboratorium, het Global Innovation Center en de grootste mouterij van de groep gevestigd. Als onderdeel van de landbouw- en agribusiness-coöperatie Axereal, Europa’s grootste graancoöperatie, heeft Boortmalt het hele jaar door toegang tot hoogwaardige  gerst. Zonder deze gerst geen mout en zonder mout geen bier.

De beste gerst komt uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Canada en Argentinië. Daarom is de ligging van de mouterij in de haven een enorm pluspunt. Bovendien is de site aangesloten op het spoornet.

Driestapsproces

In de torenhoge moutketels van Boortmalt konden de Vrienden het productieproces van mout van nabij volgen. In drie stappen wordt de structuur van het graan gewijzigd. Daardoor komen er enzymen vrij, die gebruikt worden tijdens het brouwproces. De eerste fase bestaat uit weken, d.w.z. dat de gerst in water wordt geweekt en daarna aan lucht blootgesteld. Deze processen worden gedurende twee dagen afgewisseld.

Daarna wordt de gerst uitgespreid op geperforeerde vloeren om het kiemproces in gang te zetten. Om opwarming te voorkomen, moeten de korrels regelmatig gekeerd worden. De verkregen mout wordt daarna geëest. Voor iedere moutsoort bestaat een verschillend recept. (Foto: Hans Bombeke)