Historicus Peter Serrien levert een nieuwe bijdrage aan de geschiedenis van Antwerpen in de 16de eeuw. Toen kwam een bonte groep rebellen in opstand tegen de katholieke onderdrukking, het Spaanse bewind van Filips II en de behoudsgezinde regering in Brussel. Ze noemden zich geuzen.
Deze mannen én vrouwen waren de beeldenstormers, revolutionairen en zeerovers die samen met Willem van Oranje de Tachtigjarige Oorlog deden losbarsten. De geuzenopstand resulteerde in waanzinnig religieus geweld tussen katholieken en protestanten, een bloedige burgeroorlog en bepaalde de verdere geschiedenis van beide Nederlanden.
Nieuwe inzichten
Serrien brengt een actuele geschiedenis met zowel lokale verhalen als nieuwe inzichten over het verleden van de Lage Landen, waarin de opstandelingen zelf de hoofdrol spelen. Door persoonlijke getuigenissen te gebruiken brengt Serrien onze vaderlandse geschiedenis dichter bij dan ooit en dat in herdenkingsjaar (1572-2022, 450 jaar na het slagen van de geuzenopstand).
Je ontdekt hoe de geuzen een breedgedragen verzetsbeweging vormden, ze een door klimaatverandering, prijsstijgingen en oorlogsdreiging geteisterde bevolking meekregen en hoe ze alles opofferden voor hun rebelse vrijheidsdroom. Het boek is uitgegeven door Horizon, een imprint van Overamstel. Prijs: €34,99. Hardback, 624 pagina’s.