Brouwerij Beirens in Wommelgem heeft een eeuwenoude geschiedenis. Na het overlijden van Louis Beirens, wordt de brouwerij, toen nog Den Draaiboom genoemd, in 1897 verkocht aan weduwe Meeus, die ze vanaf 1898 zal verhuren aan Jozef Beirens. Aan het woord is Paul Daeleman, schoonzoon van de laatste brouwer Beirens die de roerstok tot in 1970 hanteerde, jaar waarin de brouwerij haar deuren sloot.
Als bevlogen bierhistoricus maakte Daeleman reeds verschillende malen volop gebruik van de schier onuitputtelijke bron die het bedrijfsarchief van de voormalige brouwerij vormt. Nu dus om haarfijn de toestand van voor tot na de Eerste Wereldoorlog te beschrijven. In drie hoofdstukken komen eerst de voorperiode aan bod, dan de Wereldbrand zelf, om te eindigen in het Interbellum.
Het wel en wee van de brouwerij wordt gevolgd, en als dusdanig is dit boek zeker representatief voor een flink stuk van onze nationale brouwgeschiedenis. Hierbij komen niet alleen de brouwersfamilie en haar brouwerij aan bod, maar worden ook elementen geschetst die we niet zo dikwijls in dit soort boeken terugvinden: huurcontracten, werkplaatsreglement, personeelsbestand, brandverzekering, enz.
Huishoudboekje
Wat dit boek helemaal uitzonderlijk maakt, is dat Paul Daeleman ook put uit het ‘Huishoudboekje’ van de toenmalige brouwers en er, gespreid over meer dan een decennium, omstandig verslag van brengt. Jaar na jaar wordt van elke brouwsessie weergegeven hoeveel en van welke soort grondstoffen werden gebruikt, voor zowat alle brouwsels.
Daeleman is voorzichtig met conclusies, er ontbreekt immers wel een en ander, en de betrokken brouwer was niet steeds accuraat (en/of duidelijk) in zijn notities. Maar zo krijgen we alleszins een beeld, ook via deze brouwrecepten, welke invloed de oorlog op het bier had en hoe na de oorlog een aantal grondstoffen toch nog enige tijd zeer schaars bleven.
Dit boek is zeer mooi uitgegeven, met stijve kaft, rijk geïllustreerd en voorzien van een degelijk notenapparaat en register. Een heuse aanrader voor ieder die in brouwgeschiedenis geïnteresseerd is ! Te verkrijgen via de Heemkundige Kring De Kaeck, Wommelgem.