Nieuwe plannen voor Gilbertgaard

Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs de Stichting Gilbert van Schoonbeke toestemming gegeven om een prijsvraag uit te zetten voor het perceel aan de Slaperdijk in Veenendaal: ontwerp Gilbertgaard. Op 13 september wordt de winnaar bekendgemaakt.

Prijsvraag
Zes regionale en Antwerpse bureaus gaan de uitdaging aan om van het gemeentelijke perceel aan de Slaperdijk een ontmoetingsplaats te maken waar het heerlijk wandelen en recreëren moet worden met ruimte voor stadslandbouw, de Gilbertgaard.

“In dit gebied ontmoet de mens de natuur en leer je meer over de betekenis daarvan voor jouw gezondheid en welbevinden”, zo vertelt initiatiefnemer én voorzitter van de werkgroep ‘Schoon Gilbert’ Johan Huibers. In dat kader moet het plan vernieuwend zijn in landschappelijke en historische context; een duidelijke versterking zijn voor de ecologische en cultuurhistorische structuren en mogelijk ruimte voor stadslandbouw en in al zijn facetten duurzaam zijn, zo staat in de voorwaarden te lezen.

Bekendmaking winnaar op Dag van de Architectuur
Op 13 september 2019 maakt wethouder Engbert Stroobosscher bekend welk bureau het winnende ontwerp heeft gemaakt. Alle ontwerpen zijn dan ook te bewonderen. Nadere informatie hierover wordt bekendgemaakt via www.gilbertjaar2019.nl.

Gilbertjaar
Huibers: “we vieren dit jaar de 500e geboortedag van Gilbert van Schoonbeke. Om zijn verjaardag te vieren, worden er dit jaar onder andere twee Gilbert jubileumbieren gebrouwen, is er nu het Gilbert wandelpad van Veenendaal naar Antwerpen, zijn er exposities, workshops en heel veel leuke evenementen voor jong en oud. Eén van de andere projecten is het maken van plannen voor een locatie in Veenendaal met cultuur historische aspecten. De gemeente heeft, op verzoek van de Stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal, hiervoor een deel van de Slaperdijk aangewezen. Wat er precies moet gebeuren, zullen we op 13 september zien, maar de ontwerpers hebben heel goede voornemens om Veenendaal nog mooier te maken. Ik ben zelf ook heel benieuwd!”

About de Vrienden van het Brouwershuis

View all posts by de Vrienden van het Brouwershuis →