Turnhoutse projectontwikkelaar wint eerste editie van Gilbert van Schoonbeke Planningsprijs 2020

De Turnhoutse projectontwikkelaar Heeren Group is de winnaar van de eerste editie van de Internationale Planningsprijs Gilbert van Schoonbeke 2020 voor de invulling van de terreinen van de voormalige drukkerij Brepols in Turnhout tot ‘Turnova’. De andere gegadigden waren Clarenhof (Mechelen), Groen Zuid (Antwerpen) en de Nieuwe Dokken (Gent). De prijs werd uitgereikt door de Antwerpse schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder en de voorzitter van de Vrienden van het Brouwershuis, Wilfried Patroons.

Volgens de jury is Turnova een zeer gedurfd project, waarin overheid en private sector hebben samengewerkt. Het is een gedurfd voor een stad van kleinere omvang, o.m. door de verwevenheid van verkeer door auto’s ondergronds te laten gaan en fietsers en voetgangers bovengronds.

ANDERE PRIJZEN

De Heeren Group kreeg voor dit project ook al een award voor zijn koude-warmte opslag (KMO) op basis van aardwarmte en voor de zogenaamde ‘schil’ van het torengebouw. Peter en Mathé Heeren voorzagen in 250 woningen, 40 winkel- en horecazaken in het project en een hotel met 97 kamers. Ook de stedelijke academie heeft er onderdak gekregen. Een café uit 1903 werd gespaard en gerestaureerd. Turnova heeft 650 parkeerplaatsen, d.w.z. 400 roterende en 250 vaste voor de bewoners.

De Internationale Planningsprijs werd in het leven geroepen als onderdeel van het programma van de viering van het 500ste geboortejaar van Gilbert van Schoonbeke. Deze vernieuwer bepaalde als geen ander het aanschijn van het 16de eeuwse Antwerpen door de aanleg van nog altijd drukbezochte hotspots als de Graanmarkt, de Vrijdagmarkt, de Stadswaag en het Eilandje. Hij werkte de Spaanse omwalling af, voorzag via de bouw van het Brouwershuis in een waterdistributiesysteem voor de brouwerijen en creëerde een tuinwijk buiten de wallen. Dat is vandaag het Leikwartier.

VEENENDAAL

Aangezien Van Schoonbeke de steenovens voor zijn projecten stookte met turf aangevoerd uit de Gelderse vallei, wordt hij aangezien als de grondlegger van de Nederlandse stad Veenendaal. Ook daar wordt hij dit jaar herdacht, o.m. met een Architectuurprijs. Deze werd in september uitgereikt aan het Berchemse landschapsarchitectuurbureau Omgeving, dat een invulling bedacht voor het open gebied ‘De Turfweide’.