Eerste planningsprijs Gilbert van Schoonbeke bekroont Turnhoutse stadsvernieuwing, ook Groen Zuid was genomineerd

ANTWERPEN Het Turnhoutse stadsvernieuwingsproject Turnova heeft de allereerste planningsprijs ‘Gilbert van Schoonbeke’ gewonnen. Daar is een bedrag van 10.000 euro aan verbonden. De jury looft de ruimtelijke kwaliteiten en de duurzaamheid van Turnova. Groen Zuid in Hoboken, op de voormalige bedrijfsterreinen van Scanfil, was een van de vier genomineerde projecten.

“Voor de stad Turnhout kun je Turnova een zeer groot en gedurfd project noemen”, zegt juryvoorzitter Paul Warmenbol. “Overheid en privésector hebben er elkaar gevonden voor goede, duurzame oplossingen, onder meer voor de verkeersafwikkeling.”

Turnova werd opgetrokken op de voormalige site van drukkerij Brepols. Er zijn 250 woningen, waarvan 49 appartementen in de megatoren. Verder vind je er een hotel met 97 kamers, 40 retail- en horecapanden én een kunstencampus. De ondergrondse parking telt 400 plaatsen voor bezoekers en 250 voor bewoners. 

Visionair urbanist

De nieuwe planningsprijs is in het leven geroepen in het kader van het 500ste geboortejaar van Gilbert van Schoonbeke. Die Antwerpse ondernemer geldt als een visionair stadsbouwmeester. Onder zijn leiding kende de stad een voor die tijd fenomenale uitbreiding en vernieuwing. Hij stierf erg jong, op zijn 37ste.

Andere kanshebbers voor de prijs waren Groen Zuid in Hoboken, het Clarenhof in Mechelen en Gent Oude Dokken.  © Foto: Jef Van Nooten