Het werk gaat beginnen!

Nog deze maand beginnen de voorbereidende werkzaamheden voor de restauratie van het Brouwershuis. In november gaat het echte werk dan van start, met de bedoeling om in de loop van 2024 klaar te zijn.

De 18de -eeuwse brandweerwagen die in het gebouw staat opgesteld, krijgt een nieuwe bestemming. Om hem te verhuizen moet eerst het natuurstenen barokke poortje, een relict van een verdwenen brouwerij uit de buurt, worden verwijderd.

De huidige gevel aan de Adriaan Brouwerstraat dateert uit de jaren ’20 van de vorige eeuw, maar zal weer in die staat worden gerestaureerd. Tot op heden hebben de Vrienden van het Brouwershuis nog geen beeldmateriaal kunnen vinden van vóór die periode.

Pompmechanisme zal weer werken

Verschillende bouwkundige ingrepen zijn voorzien, zoals het herstellen van metselwerk, voegwerk, binnen- en buitenbepleistering. De blauwe en witte natuursteen, glas-in-loodramen, smeedwerk, binnen- en buitenschrijnwerk worden gerestaureerd en alle balkenlagen, vloeren en het dak worden onder handen genomen. Om de toegankelijkheid in het grote reservoir in de kelder te verbeteren, komen er een nieuwe stalen trap en loopplatform.

Daarnaast zijn er ook technische verbeteringen gepland zoals de vernieuwing van alle elektriciteit en verlichting. Een nieuw aircosysteem zorgt voor een optimaal behoud van het authentieke goudleder in de raadzaal. Dankzij de restauratie zal het historische pompmechanisme opnieuw kunnen functioneren. De Vlaamse overheid subisidieert de restauratie met een bedrag van € 1.053.000 (Foto: Hans Bombeke)