De eeuw van Plantin en Van Schoonbeke was een eeuw van verwondering

Christoffel Planti(j)n was één jaar jonger dan Gilbert van Schoonbeke, maar de viering van zijn 500ste geboortedag werd wat naar het achterplan gedrongen door de Coronacrisis. In het museum dat in zijn werkplaats werd ingericht hebben ze zich echter niet laten ontmoedigen. De pas geopende tentoonstelling ‘Een eeuw van verwondering. Vijfhonderd jaar nieuwgierigheid en innovatie’ illustreert nog maar eens welke uitzonderlijke tijd de 16de eeuw was.

Die nieuwe tijd had al een aanvang genomen in 1492, toen Columbus de Nieuwe Wereld ontdekte, die Europa in contact bracht met exotische fauna en flora -tabak, aardappel, rubber, papegaaien- ongehoorde talen en ongekende gebruiken.

Wetenschap, kunst en techniek lieten zich niet onbetuigd. Plantijns drukkunst was het nieuwe medium dat de verspreiding ervan in de hand zou werken . De uit Haarlem afkomstige Philippe Galle gaf in 1590 een reeks prenten uit vol allegorieën, mythen en verwijzingen van de Bruggeling Joannes Stradanus (Jan Van der Straet), onder de naam Nova Reperta. Alles samen gaat het om 20 platen die een overzicht bieden van de politieke, sociale, economische en religieuze omwenteling die de 16de eeuw doormaakte. De afbeelding toont de uitvinding van het kompas.

Link naar onze tijd

Curator Geerdt Magiels legde ook de link met onze eigen eeuw, door 20 vergelijkbare beelden tegenover de Nova Reperta te plaatsen. Twee daarvan hebben betrekking op ontdekkingen die recentelijk werden bekroond met de Nobelprijzen voor resp. Scheikunde en Fysica.

Praktisch: De tentoonstelling loopt van vrijdag 9 oktober t.e.m. zondag 10 januari. Een geldig toegangsticket -online aan te kopen op ttk.antwerpen.be – geeft ook toegang tot de expo. Elke laatste woensdag van de maand kan je het museum en de expo gratis bezoeken, eveneens via reservering op ttk.antwerpen.be