Gilbert van Schoonbeke: nu al uit het hart?

Het Gilbert van Schoonbekejaar ligt amper drie maanden achter ons, maar je zou denken dat zijn naam alweer aan het vervagen is. Tenmiste als je moet voortgaan op het artikel dat de Gazet van Antwerpen op 3 maart jl. publiceerde onder de titel “Heraanleg Stadswaag begint in 2021: geschiedenis van het plein komt letterlijk naar boven”

Het tweede deel van die titel oogt in ieder geval veelbelovend. De redactrice gaat uitgebreid in op het vroegere waaggebouw, dat in 1873 tot op de grond afbrandde. De contouren van het gebouw staan ook nu al aangegeven in de bestrating. In het nieuwe ontwerp is het bedoeling om dat nog duidelijker te maken door die contouren op een soort verhoogje te plaatsen.

In de rest van het stuk wordt met geen woord gerept over Gilbert van Schoonbeke, aan wie we de Stadswaag uiteindelijk danken. Een mogelijke opsteker is het feit dat er in het midden van dat verhoog plaats zou zijn voor een kunstwerk. “Liefst een kunstwerk met een link naar het verleden van het plein. Wie de kunstenaar wordt die een werk mag maken, wordt beslist in samenspraak met de curator van Collectie Kunst in de Stad,” zo luidt het citaat van Paul Cordy, voorzitter van het District Antwerpen. Gilbert is alvast kandidaat.