Het Brouwershuis is medelaureaat van de Erfgoedprijs 2020 van de Provincie Antwerpen

De Vrienden van het Brouwershuis zijn één van de twee laureaten van de Erfgoedprijs 2020 van de Provincie Antwerpen. De winnaar van de prijs, een bedrag van € 10.000 , was de lokale afdeling van Natuurpunt Geel-Meerhout voor hun restauratie en herbestemming van de molen van Meerhout. Het was op deze locatie dat de prijzen op 10 mei jl. werden uitgereikt. De Vrienden van het Brouwershuis willen de winnaar van harte feliciteren.

De molen van Meerhout heeft een eerbiedwaardige geschiedenis die teruggaat tot de 8ste eeuw. In 2011 zag de toekomst er weinig rooskleurig uit voor het 17de-eeuwse molenhuis. Door het engagement van velen, getrokken door Natuurpunt, werden de gebouwen gerestaureerd. Ze kregen een nieuwe bestemming als bezoekerscentrum voor het natuurpark Grote Netewoud.  

De jury waardeerde het grote draagvlak dat met dit project gecreëerd werd.  Verschillende aspecten van erfgoed komen hier samen – bouwkundig, landschappelijk, industrieel-archeologisch – en dat allemaal met een sterke educatieve werking.   

Sensibilisering bekroond

Wat het Brouwershuis betreft, looft de jury de grote diversiteit en het grote bereik van dit project. De impact op de stad van de figuur van Gilbert Van Schoonbeke werd, zelfs over de landsgrenzen heen, aan een divers publiek geopenbaard.  Met dit project blijven de “vrienden” sensibiliseren rond het unieke verhaal van het Brouwershuis en de waterhuishouding in de stad. 

Antwerps onderonsje

De tweede laureaat was afkomstig uit Antwerpen, met de Kerkfabriek H. Paulus: Een verhaal over ‘liefde, geloof en schoonheid’ . Dit project zet een niet evident stukje erfgoed in de kijker vanuit een fascinerend internationaal perspectief: een neogotische kruisweg en zijn quasi identieke Engelse tegenhanger.  De jury apprecieert sterk het grondige en unieke onderzoek dat voor dit project werd uitgevoerd.

De tentoonstelling werd gerealiseerd in een knap en mooi concept, met blijvende impact, uitgevoerd door gedreven vrijwilligers. Beide laureaten kregen € 5.000. Voor de Vrienden van het Brouwershuis namen Els Van der Hallen en Wilfried Patroons de prijs in ontvangst. (Foto: Hans Bombeke)