Portretkunsttentoonstelling van Phoebus Foundation houdt belangstelling voor het 16de-eeuwse Antwerpen levend

Het Gilbert van Schoonbekejaar 2019 heeft de bloeiperiode van Antwerpen in de 16de eeuw weer onder de aandacht gebracht. De Phoebus Foundation gaat dit jaar verder op dezelfde weg met de hoogst interessante tentoonstelling ‘Blind Date, Portretten met blikken en blozen’.

Op niet minder dan 4 locaties, het Museum Snijders & Rockoxhuis, de Keizerskapel, de Carolus Borromeuskerk en het Vleeshuis, kunnen portretten worden bewonder van de late middeleeuwen tot de vroegmoderne tijd. Daarbij passeren beroemdheden als Quinten Metsys, Frans Floris, Frans Hals, PP Rubens, Antoon Van Dyck, Jan Cossiers, Jan Boekhorste en David II Teniers de revue.

Het Museum Snijders & Rockoxhuis toont vooral werken die passen in het kader en de tijdsgeest van het huis, d.w.z. portretten van vooraanstaande burgers. In de Keizerskapel gaat het om devote portretten. In Carolus Borromeus worden vooral kinderen getoond, samen met een collectie rammelaars, verzameld door de baggeraarsfamilie De Nul. Het Vleeshuis fungeert als locatie voor drie smakelijker schilderijen van Frans Snijders.

Walter van Beirendonck

Voorzitter Fernand Huts van de groep Katoen Natie, die de Phoebus Foundation heeft opgezet, benadrukt dat de tentoonstelling in elkaar werd gestoken door 2 dames, Dr Katharina Van Cauteren, stafchef van de kanselarij van de stichting, en Hildegarde Van de Velde, conservator van het Museum Snijders & Rockoxhuis.

Voor de scenografie deden de dames een beroep op modeontwerper Walter Van Beirendonck. Van hem kwam het idee om in de zalen van het Snijders & Rockoxhuis papieren mannequins op te stellen van Isabelle de Borchgrave. Zij nemen deel aan de gesprekken.

Ticket naar de hemel

Portretkunst was een heuse specialiteit in de Zuidelijke Nederlanden, aldus Dr Van Cauteren. Heel wat ondernemende burgers wilden nl. hun portret laten schilderen om zicht te kunnen verzekeren van hun ticket voor het hiernamaals. Zo zouden ze niet te gauw vergeten worden.

Bij de tentoonstellingswandeling hoort een gids van 151 pagina’s. Wie dan nog niet voldaan is, kan de wandeling nog uitbreiden naar de Sint-Paulkuskerk, de Sint-Jacobskerk (koor) de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, de Universiteit Antwerpen (Hof van Liere) en de Bourgondische Kapel. De tentoonstelling loopt van 14 maart tot en met 31 december 2020.

Op de foto staat links een potret van de hand van Cornelis de Vos van zijn echtgenote Susanna Cock en rechts een zelfportret van Jan Cossiers, dat fungeert als uitgangbord van de tentoonstelling. ( © Marcel Schoeters)