Weer een jarige. Antwerpen viert het 500ste geboortejaar van Christoffel Plantin

Omdat het dit jaar waarschijnlijk 500 jaar geleden is dat Christoffel Plantin werd geboren, zet het Museum Plantin-Moretus deze bijzondere man in 2020 in de bloemetjes met een feestjaar.

Normaliter had de aftrap daarvoor op 15 maart moeten plaatsvinden, maar daar heeft het Coronavirus een stokje voor gestoken. Plantin zou allicht veel begrip hebben kunnen opbrengen voor het afgelasten van dit openingsevent. Het was immers een pestepidemie die zijn vader ertoe deed besluiten om zijn geboortestreek rond Tours te verlaten en zich te vestigen in Orléans en Parijs. De epidemie kostte wel het leven aan zijn vrouw en verschillende van zijn kinderen. Christoffel, de enige overlevende zoon, zou zich later vestigen in Caen en rond 1550 in Antwerpen. Gilbert van Schoonbeke was toen 31, maar er is geen enkele aanwijzing dat zij elkaar zouden hebben ontmoet.

In Antwerpen wist Plantin garen te spinnen bij de opmars van het nieuwe medium dat de boekdrukkunst was. Na op twee adressen in de Kammenstraat te hebben gewoond, verkaste hij uiteindelijk naar de Vrijdagmarkt. Zijn woning werd een belangrijke ontmoetingsplaats van toonaangevende Antwerpse humanisten als Justus Lipsius, Abraham Ortelius en Joris Hoefnagel.

Huis der Liefde

Zij behoorden allen tot het ‘Huis der Liefde’, een sectarische stroming waarvan de leden zich ook ‘familisten’ noemden. Zij gaven hun volgelingen de raad om zich aan te passen aan de overheersende religie in hun omgeving. Niettemin werden zij door zowel de Roomsen als de Calvinisten als ketters beschouwd. De familisten zagen als geen andere het belang in van de drukpers als instrument voor de verspreiding van hun ideeën en waarschijnlijk hebben zij de drukkerij van Plantin mee gefinancierd.

Voor de buitenwereld bleef Plantin min of meer katholiek, hoewel bepaalde van zijn drukken door de overheid als ketters werden bestempeld. Na de val van Antwerpen zouden zijn afstammelingen slapend rijk worden door het drukken van religieuze werken voor de Spaanse overzeese gebieden. Chistoffel Plantin overleed op 1 juli 1589. Hij ligt begraven in de kathedraal.

Tentoonstellingen

Op reis met Plantin. Onderweg in de 16de eeuw. 
Mini-expo 25.04.2020 – 30.08.2020

Een eeuw van verwondering. Kennis in de 16de eeuw. 
Tentoonstelling 9.10.2020 – 10.01.2021

Brieven van Plantin
Mini-expo 9.10.2020 – 10.01.2021

Op de website van het Museum Plantin Moretus (www.museumplantinmoretus.be) kan je vanaf 15 maart de indrukwekkende collectie houtsneden in hoge resolutie online bewonderen. Maar liefst 10 houtsneden telt deze collectie. Zeewezens, rijke geïllustreerde letters en veel meer. (Afbeelding: Christoffel Plantin, PP Rubens)